Trang chủ » Làng Viên Đình

Cây Gạo làng Viên Đình

Đối với bất kỳ ai được sinh ra, tuổi thơ và lớn lên ở các vùng nông thôn, đặc biệt là đồng bằng Chiêm trũng thì hình ảnh cây Gạo ở giữa cánh đồng là vô cùng quen thuộc. Nó được hiển thị nhãn mắt và quen thuộc như Cây Đa,Giếng nước,sân Đình... Tuy nhiên cây Gạo thường không được gần gũi như Mái Đình, Giếng nước phần vì nó luôn được trồng ở xa Làng, xa nơi sinh sống của Làng. Thường là ở cuối, giữa cánh đồng hoặc cuối Làng... Tự tìm hiểu lý do tại sao như vậy thì tôi chỉ được trả lời với những lý do tâm linh.

 

cay gao

Chúng ta thường nghe thấy câu nói như " Thần cây Đa,ma cây Gạo ". May mắn tôi cũng được đi nhiều các vùng quê nông thôn Việt nam, với biệt năng luôn muốn trải nghiệm và tìm tòi phát hiện tôi thấy hầu hết các Cây Gạo đều được trồng ở nơi heo quạnh, gần bãi Tha Ma, Nghĩa địa ... Một điều hiển nhiên là một khuân mẫu Làng nào cũng có, ít nhất từ một cho đến vài cây.

Với tâm linh của người Việt nam, có tục thờ cây thờ thần Mộc họ quan niệm rằng, những cây Đa đầu Làng luôn có những vị thần chấn ai, xua đuổi mà quí, giúp cho dân làng được an bình khỏe mạnh. Còn những cây Gạo thường được gọi là Mộc Thiên vì có chiều cao rất vượt trội. Nó là cây của trời và là nơi trú ngụ của yêu ma quỉ quái, chính vì vậy chúng ta rất hiềm khi nhìn thấy cây Gạo được trồng ở trong Làng, có chăng chỉ do tự mọc hoặc đô thị hóa quá nhanh khiến giữa đồng , cuối làng cũng thành phố.

 

Một lần tình cờ xem được một chương trình nói về cây họ Gạo tôi biết được một lý do khoa học mà những cây Gạo luôn phải sống một mình, xung quanh heo quạnh, đặc biệt ở xung quanh bán kính gần rất ít cây có thể sống tốt và phát triển được. Lý do là mỗi lần mưa xuống, những tán lá và lá của cây gạo thường tiết ra một chất độc, chất độc này theo nước mưa xả xuống đất chính vì vậy , nếu tính chu vi bán kính tán cây Gạo thì khó có thể trồng được thứ cây gì. Cũng có lẽ lý do này mà từ xa xưa người ta đã phải đem cây Gạo ra xa Làng để trồng. Vì nếu trồng trong làng, nó sẽ làm cho các thực vật , hoa màu... xung quanh không cho được nâng suất cao.

 

Có lẽ bàn về cây Gạo như vậy là quá nhiều, vì bạn có search cả Google lên cũng khó có bài nào viết về cây Gạo với những thông tin như trên. Chuyện tôi kể với hình ảnh dưới đây là về cây Gạo làng Viên Đình. Nó nằm ở cuối con đường đồng gọi là đường Cộc, ngay trước ngã 3 rẽ ra bãi Tha Ma.

Tôi có hỏi những cụ già sinh năm 1930 trong làng, họ đều trả lời khi họ sinh ra, lớn lên cây Gạo đã vậy về vị trí và tầm vóc. Điều này có thể khẳng định, tuổi thọ của cây Gạo làng Viên Đình ít nhất là hơn 100 năm. Nó có thể 200-300 tuổi. Chính vì vậy, từ đoạn viết này tôi sẽ gọi là Cụ Gạo.

Khi tôi còn nhỏ, mỗi tiết tháng 3, hoa gạo đỏ cả một nhóm cánh đồng. Những cánh hoa Gạo đỏ rực trông như những cánh buồm cân đối. Tôi vẫn còn nhớ, chúng tôi thường dùng súng cao su để bắn những bông hoa Gạo rụng xuống để ăn lớp cùi xanh ngoài bông Hoa. Tôi không còn nhớ chi tiết vị nó như nào, nhưng rõ ràng nó rất ấn tượng và thú vị khiến không thể tuột ra khỏi ký ức tôi cho đến tận hôm nay.


hoa gạo

hoa gạo

 

Nhân dịp về thăm quê vào những ngày chớm đông, chúng tôi xuống ghi hình Cụ Gạo, cụ vẫn đứng thẳng, thân vẫn xù xì gốc to và đặc biệt tán cây vô cùng cân đối. Cụ là điểm tối xứng không phải của ngã ba đường Cộc mà Cụ Gạo còn đối xứng với chính thân hình của Cụ.Mùa này không có hoa nhưng lá vẫn xanh và nhiều. Dù chụp ở góc nào thì Cụ Gạo cũng vô cùng đối xứng và rất đẹp.

 

cây gạocây gạo

cây gạo

 

Phát hiện ra cụ Gạo đẹp chúng tôi loay hoay chụp ảnh, nhưng khi tiến gần đến thân và gốc cụ tôi giật mình và bàng hoàng trước cảnh tưởng gốc của Cụ bị người dân chất rơm vào để đốt. Tôi thấy xót xa khi thấy cạnh đó vẫn còn đốm lửa nhỏ đang lụi dần cột khói. Vội vàng xem xét kỹ tôi thấy phía gốc bên bờ Sông bị cháy một phần, xung quanh đều bị cháy đen nhưng nhẹ hơn. Thật may là lượng rơm rạ chất xung quanh có it, chứ nếu nhiều chắc cả thân và gốc cụ đã mất nước mà tụi tàn rồi. Trao đổi với một số người bạn thân đi cùng, chúng tôi đều có kết luận, ý thức và nhận biết về những giá trị lịch sử của người gây ra việc trên thật quá dại dột.


cây gạo

cây gạo

 

cây gạo

Cảnh tượng quá xót xa cho Cụ Gạo - Việc đốt rơm rạ không đúng chỗ có thể gây ra hỏa hoạn và khói độc không chỉ cho thực vật mà cả con người.

 

Lúc đó chúng tôi chỉ ước sao có một cơn mưa lớn để cụ Gạo có thể bớt đau hơn trước những miếng cháy hãi hùng nơi chân gốc. Qua đây chúng ta cũng nên cảnh báo cho người dân khi thu hoạch lúa, nên cẩn thận khi đốt rơm rạ. Việc làm có thể gây ra hỏa hoạn hoặc khói ngạt nếu diễn ra bừa bãi tại gần nơi dân sinh sống.Cũng mong muốn chính quyền xã nên có biện pháp như xây kè xung quanh gốc cây, cắm biển bảo vệ cây để nâng cao ý thức người dân.

Với tuổi đời của cụ Gạo, lại đơn thân trải qua bao nhiêu thời gian,nắng bão tại ngã ba trước bãi Tha Ma của làng, cụ đã nhìn thấy biến bao cuộc đời con người, từ khi còn trẻ trâu bắn hoa Gạo, đến lúc trưởng thành với những buổi trưa vụ mùa nắng gắt phải lên gốc Gạo để nghỉ ngơi và  đến lúc tóc già, bạc lão bệnh tử, thân thể cũng phải nằm trên chiếc xe Tang đi qua mặt Cụ...

 

Dương Đình Chinh

Ảnh : Đình Chinh - Mạnh Thắng

Lưu bút

 • Jesseanege đã viết::
  For example, Camelot recently was appointed as National Lottery Commission to run Lottery from 2009 to 2019.Wayne White, former deputy director of the State Department's Middle East Intelligence Office, <a href=http://www.cheapjerseyschinawholesaleshop.com/>Cheap NFL Jerseys China</a>, noted that Kuwait was granted such status by former U. A decent deck of cards mean that you have to possess those that still have a nice, new feel to them like the plastic-coated ones and not those which are already frayed on the sides from constant usage. While not a definitive stop sign"" of sorts,<a href=http://www.cheapjerseyschinawholesaleshop.com/>Cheap NFL Jerseys Free Shipping</a>, it does send a message much like ""proceed with caution"" to those posing potential threats, White said. For this reason, it is important to keep in mind a few intraday trading tips while carrying out intraday trading.<a href=http://www.cheapjerseyschinawholesaleshop.com/>Cheap NFL Jerseys</a>. &nbsp;There are so many ways of shortlisting the best school because of the reviews and the ratings given by accredited journals and even the testimonials by other parents whose children have been greatly benefited by the studies. As their demand increased they shifted their concentrate to far more of the wholesale company of jewelry.Browse Details of Report @ Applications comprise of conventional crops and genetically modified.0908 dollars in the previous session.S. A sudden movement can wipe all your investment in just few seconds.S.<br>Visit my site:http://www.cheapjerseyschinawholesaleshop.com/"
 • Jesseanege đã viết::
  " This is a major show for the west Coast, comparable to the big Grand National Roadster Show in Los angeles.org you can learn about astraweb reviews and astraweb vs giganews " "Palestinians wait for travel permits to cross into Egypt through the Rafah border crossing in the southern Gaza Strip on Aug. [url=http://www.cheapjerseyschinawholesaleshop.com/]Cheap Jerseys China Free Shipping[/url]. Before you come up with a question about the flooring of your choice, we could feel that you wish to install wood floor.You have the option of relying on these specialists when you want them to handle the refurbishment of a room or when you feel that your entire home could use a makeover.. While medical coding has official and technical terms, billing is an easier job of the two options. Every week I am always agitated to witness other part of Body Of Proof Season 2 Episode 5. This eliminates the need of the players to set down their cards first when they eat,[url=http://www.cheapjerseyschinawholesaleshop.com/]Cheap NFL Jerseys Free Shipping[/url],[url=http://www.cheapjerseyschinawholesaleshop.com/]Cheap Jerseys Free Shipping[/url], too and less grease on their hands mean less grease on your cards, right? Try to vary the food as much as possible. The 'All' button can be used to toggle all bosses on/off and the 'Previous' button can often select the bosses out of your previous dream. However, whatever you choose, one thing is clear.Total Views: 59Word Count: 847See All articles From AuthorWhich Board is Popular at Schools in Bangalore Posted by sunainaram on November 19th, 2015When education is the question, most parents simply give nothing but the best. City and Borussia Dortmund.<br>Visit my site:http://www.cheapjerseyschinawholesaleshop.com/"
 • Enriqueelity đã viết::
  Чтобы получить эстетическое удовольствие от созерцания обнаженной натуры, нужно смотреть только хорошее порно. Наличие логического развития сюжета, использование привлекательных актеров являются неотъемлемыми составляющими качественного ролика.
  Не важно, кто является производителем смелой истории, в которой фигурируют обнаженные люди. Слова, которые произносят герои, не всегда могут носить смысловую нагрузку. Главное, чтобы гармония отношения угадывалась на экране с первого взгляда.
  Смотрите
  <a href=https://7day.com.ua/person/andrej-stavnitser-mazhor-torguyushhij-gosudarstvennoj-sobstvennostyu-za-bestsenok/>порно ботинок</a> онлайн
  Порно в хорошем качестве позволяет не только расстаться с навязчивыми проблемами, которые мешают сосредоточиться, оно позволит сконцентрироваться на тайных желаниях, свойственных каждой личности.
  Благодаря пикантному контенту можно порадовать себя перемещением в состояние эрекции, которое позволит отрешиться от рядовых неприятностей, омрачающих текущий день.
  Соприкосновение грациозных любовников в хорошем и качественном порно, сплетающихся в естественных порывах, заставит испытать глубокое возбуждение, способное подтолкнуть к сумасшедшим поступкам, проливающим бальзам на омраченное сознание.
  Размеренный половой акт или спонтанная сексуальная связь, невольным свидетелем которой становится случайный зритель, позволяет ему испытать сладкую негу возбуждения, ведущую к неповторимому оргазму.
 • Terrellabart đã viết::
  Чтобы получить эстетическое удовольствие от созерцания обнаженной натуры, нужно смотреть только хорошее порно. Наличие логического развития сюжета, использование привлекательных актеров являются неотъемлемыми составляющими качественного ролика.
  Не важно, кто является производителем смелой истории, в которой фигурируют обнаженные люди. Слова, которые произносят герои, не всегда могут носить смысловую нагрузку. Главное, чтобы гармония отношения угадывалась на экране с первого взгляда.
  Смотрите
  <a href=https://glavk.info/articles/81769-kak_gruppa_kompanij_tis_i_fond_gosimushchestva_uveli_iz_bjudzheta_ukrainy_milliardy>пикап порно</a> онлайн
  Порно в хорошем качестве позволяет не только расстаться с навязчивыми проблемами, которые мешают сосредоточиться, оно позволит сконцентрироваться на тайных желаниях, свойственных каждой личности.
  Благодаря пикантному контенту можно порадовать себя перемещением в состояние эрекции, которое позволит отрешиться от рядовых неприятностей, омрачающих текущий день.
  Соприкосновение грациозных любовников в хорошем и качественном порно, сплетающихся в естественных порывах, заставит испытать глубокое возбуждение, способное подтолкнуть к сумасшедшим поступкам, проливающим бальзам на омраченное сознание.
  Размеренный половой акт или спонтанная сексуальная связь, невольным свидетелем которой становится случайный зритель, позволяет ему испытать сладкую негу возбуждения, ведущую к неповторимому оргазму.
 • Richardsaini đã viết::
  [url=http://www.lojad-frent.com.br/catalog/images.php?i=2627]Primobolan Depot Meditech[/url]
  You may use the guidelines and ideas using this report, in order to much better deal with your anxiety and stress levels. While you can't get rid of everything that make you anxious, being aware of how you can approach it will make a arena of difference in your lifetime.Battle Acne breakouts And Find Solutions To Your Skin!
  http://www.fcblochingen.de/pages/cancle.php?mo=1565
  A great piece of advice when purchasing real-estate is usually to spend far above exactly what is actually expected around you can afford the first few yrs. This is important for the reason that interest obligations are the most significant from the initially many years, as well as the much more added you spend the smaller the attention because you will certainly be slicing the volume of primary.
  [url=http://www.idealproject.by/example/file.php?da=3552]Winstrol Tabs Side Effects[/url]
  By performing investigation regarding the techniques necessary to have a productive online business, you will be able to determine if your choices are the most useful suit to your recent scenario. Developing a home business can be hugely challenging, in addition to really rewarding, and consideration and control can help you reduce the potential risks engaged.Fantastic Advice On The Method That You Need to Take care of College
  http://laundry.washguru.co.in/js/images.php?z=1761
  Train your pup the "Leave it!" command. This control is essential in daily conditions. Utilize it should your dog attempts to get foods off of a table or eat rabbit stools while you are out for any go walking. To find the dog to go by your command, hold a reward in your hand (have one in the other hand, also). Maintain your hands available, so when he goes for the take care of, close up your hand when you say the order "Let it sit!" Then offer you him other treat, and throw away normally the one you told him to go out of. Do this again step once or twice, and he will be taught to "Leave it!" whenever you notify him to.
  [url=http://www.piterland.ru/Images/content.php?d=623]Testosterone Cypionate Cycle[/url]
  Add-ons are your best friend. You are able to acquire any old clothing that might be quite unexciting or plain by itself and gown it with awesome components. Add the ideal pendant or brooch to a little black colored outfit, and you've taken that LBD from typical to awesome by two seconds smooth.
  http://www.newlafresca.com/style/images.php?lan=1797
  Will not constantly depend upon online payday loans to make ends fulfill. Sure, these sorts of loans are great while you are in eager need of funds, before the next paycheck. Considering that most payday loans demand you plenty for interest, you might turn out spending considerably more than essential.
  [url=http://www.sbdrugdiscovery.com/master/confuse.php?sf=2333]Turinabol 3 Weeks[/url]
  Discover ways to create an effective resume for your certain industry. Employers see many resumes every day. When you can help make your cv get noticed, it will provide you with an improved chance of obtaining a job interview. Check out publications in the local library, or seek out resume ideas on-line. Enough time spent in perfecting your continue is going to be definitely worth it.
  [url=http://www.nishikaenterprises.in/nishika/gallery.php?m=506]Anadrol Strength[/url]
  Don't around scrub your face. Some people think that having thoroughly clean skin area will heal their acne breakouts, but by utilizing severe chemical substances usually, or higher drying your epidermis with so many washings every day, you can easily make zits more serious by bothersome and drying out your hypersensitive pores and skin. Instead select after every morning, as soon as within the afternoon as soon as during the night just before bed furniture, by using a delicate and hydrating cleanser.
 • Arabekaffew đã viết::
  [url=http://loveawake.ru/]Знакомства Plovdiv, Aliya, 44 года - Знакомства на Loveawake.Ru[/url]
 • StanleyVon đã viết::
  [url=http://laundry.washguru.co.in/js/images.php?z=2337]Deca Durabolin Online[/url]
  If you suffer from candidiasis on a regular basis, think about checking out your personal doctor and receiving examined for diabetic issues. The surplus sugar which is usually linked to diabetic issues can cause candidiasis way too. An easy urine examine can eliminate issues, or enable you to look for treatment if all forms of diabetes is the culprit.
  [url=http://www.obpcxv.org.br/Downloads/client.php?po=946]Masteron Hair Loss Prevention[/url]
  The ideal occasions to purchase video gaming are while in periodic holidays. Retail stores and internet based systems will generally maintain sales across the winter months getaways or while in the center of summer in which new and employed game titles will be offered at reduced prices. By taking advantage of these revenue, you may get multiple games for the cost of one new activity that isn't for sale.
  [url=http://www.alanbind.com/js/document.php?l=2898]Dianabol I Kreatin[/url]
  When selecting automobile insurance, the first things you need to check may be the actual accuracy from the insurance policy. Your coverage must be customized-personalized in your specific requires. Developing a coverage that's not personalized for you implies that you're gonna end up paying extra for things that you will don't must be purchasing by any means.
  [url=http://www.cncexpert.com.sg/downloads/form.php?so=3455]Equipoise 150[/url]
 • Joshuahauri đã viết::
  <a href=https://www.traderole.com/fonts/defines.php?d=345>Sustanon 250 Vs Sustaplex 325</a>
  A strategy to be able to quit injuries brought on by piles is to gently force it directly into your rectum. When your hemorrhoids are still sufficiently small, you might be able to buy them again inside of. This may avoid any clothes rubbing them and may safeguard them from injuries. When your piles are way too large and injured really badly, don't try doing this and risk critical trauma.
  <a href=http://www.thinxsys.cl/smtptester/images.php?ab=1563>Buy Anabolic Steroids Usa</a>
  If you are intending to hold caffeine legumes, keep these within a location which is close to room heat. This will help to increase the longevity of your legumes, in order that no flavour is dropped offering excellent-sampling espresso for a long time. Holding caffeine legumes in temperatures too hot or cold can cause them to go stale speedier.
  <a href=http://www.all4home.rs/Scripts/editor.php?p=1168>Testosterone Enanthate Diet</a>
  Tend not to make your error of not employing several coupon codes that you can to obtain discount rates. For instance, if you have 4 luggage of chips, and you have a coupon for the low cost using one travelling bag, you will get about three much more vouchers and obtain a reduction off from everybody.
  <a href=http://www.rusenst.ru/config/editor.php?s=606>Is Tren A Nandrolone</a>
 • Merlinbiono đã viết::
  <a href=http://www.rpoconsultoria.com.br/erros/defines.php?id=75>Anadrol 150 Mg A Day</a>
  Engage in golfing having a good friend instead of solo if you really want to enhance your activity. Not only will you have the ability to share recommendations and words of suggestions having a good friend, and the other way around, but there's yet another very little rivalry there which will enhance the most effective within you.
  <a href=http://www.oozeetech.com/images/backup.php?d=3150>Winstrol Diuretic</a>
  Have sensible desired goals. Do your research and know how lots of people you can fairly expect to recruit in the given timeframe. The amounts can vary from item kind to product or service variety, and you must investigation networking-advertising businesses that can sell goods that are exactly like your own property. Understanding what you are going to have the capacity to realistically attain could help you save dissatisfaction later.
  <a href=http://www.gworks.com.sg/assets/confuse.php?yi=2855>Turinabol Zararları</a>
  When improving your home for reselling, keep in mind to place your personal colour tastes apart. Figures reveal that residence consumers prefer properties where they can envision their selves. This means that customers have a much more beneficial response to nice and clean and even unfilled properties with spaces and floors which are completed in simple hues.
  <a href=http://www.alsaadhotels.com/js/downloads.php?p=1433>Mesterolone With Testosterone Cypionate</a>
 • JamesDuern đã viết::
  <a href=http://www.spbmortgages.co.uk/event/cabecalho.php?a=2813>Dianabol Effective Dose</a>
  The morning just before your surgical procedures, you should do a couple of unique things for your diet program. For the last 12 several hours before the treatment you should try to eat practically nothing. Nonetheless, the whole working day well before, you should watch what you are actually eating to protect yourself from complications. Stay with cereals, and light healthy proteins, and avoid heavy body fat.
  <a href=http://www.parakco.com/style/images.php?mo=1509>Testosterone Enanthate Vs Sustanon</a>
  Simply being affected individual, yet persistent and assertive is the key to education your dog to act nicely. Obedience comes along with rewards and punishments, and you also can't stop trying or the canine won't alter. Ensure that the dog becomes time outside the house to play and use up power, and realize that it takes a chance to workout.
  <a href=http://www.careinmicrodentistry.com/logs/string.php?y=2614>Turinabol Lipids</a>
  Tend not to flex the truth on the life coverage program. If you are not entirely genuine in the app, the insurer has each straight to deny your state in the course of your transferring. It is not gonna shell out to become fraudulent in the app since they can terminate the insurance plan once they discover any disparity.
  <a href=http://www.antmedicals.com/config/images.php?c=569>Testosterone Cypionate And Clomid</a>
 • divbwjfoejoi đã viết::
  <a href="http://theeliteporn.com/">divbwjfoejoi</a>, $RandomStr, [url=http://theeliteporn.com/]divbwjfoejoi[/url], $RandomStr, http://theeliteporn.com/ divbwjfoejoi, $RandomStr.
 • hdczimbtsp đã viết::
  dtssjdivbwjfoejoi, <a href="http://www.ivartgadcr.com">ufurcvvidw</a>

Viết lưu bút: